Tipovi i Trikovi

Pakovanje backpack ranca za daleki put

Prvi put koristim backpack i odlučila sam se na taj korak zbog toga što mi je kofer preseo. Na Tajlandskoj turi, zbog toga što smo bile najmlađe u grupi, stalno su nas smeštali na najviši sprat i stvarno nije lagano izneti 23 kg, plus ručni prtljag na peti ili šesti sprat. Dobila sam na proputovanju kroz Evropu i žuljeve i to su bili dovoljno dobri razlozi da šansu dam backpack rancu. A i zbog toga što ćemo obići sto gradova na narednom putovanju.

Ranac sam pozajmila od drugarice (Ivana, hvala do neba). Ona mi je objasnila par caka – odakle sve možeš pristupiti rancu, koji deo leđa mora da nosi teret ranca, kako stavljati ranac na leđa…pa reših da sve te savete podelim sa vama.

Dobro, koje to stvari poneti za 17 dana na tople destinacije, a da ne preteram?! Godine putovanja su uticale da tačno odredim i ponesem ono što mi stvarno treba, a da ne nosim gomilu stvari za svaki slučaj.

IMAG6825

IMAG6818

Bez Okapi peškira više ne idem nigde. Fantastični su. Suše se posle 2 sata, lako se pakuju, praktični su i ne zauzimaju ni u pola mesta kao obični peškiri. Imaju stvarno široku primenu, od putovanja, do sporta. Stvarno, sve preporuke.

IMG_20170303_103716_120

Uzela sam vrećice za pakovanje donjeg veša, cipela i nakita u Vuklan knjižarama i upotrebila ih za pakovanje donjeg veša, kupaćih kostima i svih mogućih punjača za telefon i fotoaparat, slušalica, adaptera za struju, punjača za baterije za GoPro.

IMAG6844

Ranac ima 65 litara i prilično mesta za sve prikazane stvari na slikama. U dno ranca sam smestila obuću (postoji posebna pregrada na dnu i na vrhu ranca). Okapi peškire sam smestila na dno vreće ranca, jer se do dna ranca lako dolazi. Na vrh vreće ranca sam spakovala stvari koje će mi najčešće biti potrebne, a u vrh ranca sam smestila vrećicu sa donjim vešom. Neka preporuka je da se najteže stvari smeštaju na sredinu vreće ranca.

IMAG6815

Teret ranca bi trebalo da vam bude na lumbalnom delu kičme, zbog čega i postoji pojas na rancu. Jako je bitno da pun ranac podižete pravilno. Uhvatite levom rukom dršku ranca, kao što je prikazano na slici.

IMAG6821

Drugom rukom držite levu naramenicu (vaše levo dok gledate sliku). Naramenica ide na desno rame, a ruka kojom držite ručku, ide preko glave. Ostaje vam samo da provučete levu ruku kroz levu naramenicu i ranac je na leđima. Nadam se da sam uspela da vam objasnim i da ste uspeli da stvorite sliku kako bi to moglo da izgleda.

Savetujem vam da pred put imate probno pakovanje, kako biste ocenili koja je to količina stvari koju možete da nosite na leđima i da izbacite višak. Ne želite sebe da osuđujete na pretežak ranac.

Ranac poseduje vreću u dnu u slučaju pljuskova, kako ne biste morali da sušite sve što ste poneli.

IMAG6819

Na leđima imate podešive šine. Podeite šine u odnosu na vašu visinu.

IMAG6824

Moram da podelim oduševljenost Happy Jackson proizvodima koji olakšavaju i ulepšavaju putovanja i možete ih nabaviti u Vulkan knižarama. Futrola za pasoš, bag tag, novčanik za pare, pasoš, karte, vrećica za nakit.

IMAG6843

Javljam vam utiske o backpack rancu. Nadam se da ću imati bolja iskustva na ovim dalekim destinacijama, nego sa koferom.

All photos by: Danica

Camera used: HTC 10

7 replies »

Leave a Reply