Evropa

Milano – spoj istorije, kulture, mode i sporta

Milano je asocijacija za visoku modu, glamur i stil. Šta vam prvo padne na pamet kad neko spomene Milano? Meni Nedelja mode. I stvarno, devojke su glamurozne, restorani su glamurozni, građevine su velelepne. Dobro, možda nisu glamurozni ljudi koji vas jure ispred Duoma da vam uvale kukuruz na dlan da bi vam sletale ptice. Ne volim napadnost. U Nari, u Japanu, me nisu jurili sa keksom za jelene. Odem kupim sama, ako to želim.

Ovo je moja druga poseta Milanu i vredi vratiti se u ovaj grad. Letela sam iz Niša Ryanair-om za 20 EUR. Povratna karta do Niša iznosi 1720 RSD. Autobus staje putnicima blizu aerodroma, samo pitajte vozača pre polaska za Niš. Ryanair sleće u Bergamo, odakle možete autobusom za 8 EUR (cena povratne karte) doći do Milana.

Cena karte gradskog prevoza u Milanu, a imah ih svih vrsta i oblika, iznosi 1.5 EUR i traje 90 min. Karte možete nabaviti u metro stanicama, u tabaccherie (veliko slobvo T), na kioscima. Postoje i opcije za kupovinu karata koja važi 24 sata i košta 4.5 EUR i 48 sati, koja košta 8.5 EUR. Paket od 10 karata košta 13.80 EUR. Deca do 6 godina se voze besplatno.

imag5403

U okolini Milana možete posetiti jezero Komo, Đenovu, Moncu.

Sport u Milanu

Ako vas želja da prisustvujete dobroj utakmici ili trci dovede u Milano, imaćete mogućnost da posetite stadion Giuseppe Meazza (poznatiji kao San Siro) na kom igraju klubovi Inter Milan (bivši klub Dejana Stankovića i Siniše Mihajlovića) i A.C. Milan (bivši klub Dejana Savićevića). Do stadiona se stiže Metro linijom M5. Za kompletni obilazak stadiona treba izdvojiti 17.34 EUR. Karte za utakmice možete kupiti u Intesa SaoPaolo ekspoziturama ili na stadionu na dan utakmice. Karte za utakmice se mogu nabaviti i po ceni od 20 EUR (možda i manje, samo ja nemam tu informaciju). Pravi užitak bio bio gledanje Della Madonine – milanskog gradskog derbia.

Interesantan podatak je da je prvi mužički koncert održan na stadionu bio koncert Bob Marley-a.

U Monci, koja je od Milana udaljena manje od sat vremena kolima, a svega 11 minuta vozom, možete uživati u italijanksom Grand Prix Formule 1.

Nikako se ne treba zanemariti ni košarka, naročito ako se prisetimo da su u ovom klubu igrali slavni Dejan Bodiroga i Aleksandar Đorđević, a da sada nastupaju Milan Mačvan i Miroslav Raduljica. Govorim o KK Olimpiji Milano, a od 2011. poznatiji kao EA7 Emporio Armani. Poznati modni kreator, Giorgio Arman je vlasnik kluba. Zanimljiva kombinacija.

Moda u Milanu

Milano je grad za sve. Za one sa jako dubokim džepom koji mogu sebi da priušte vrtoglavo skupe stvari, do onih nešto malo manje para u džepu 🙂 Popuste možete naći u bilo koje doba godine. Ja nisam mogla da odolim da sebe počastim sa izgovorom – pa bio mi je rođendan i to ne bilo koji 🙂 Tržni centri Coin, Upim, zatim sve prodavnice u ulici Vittorio Emanuel II i ulici Como u delu grada koji se zove Porto Garibaldi.

Istorijsko i kulturno nasleđe u Milanu

Milano i te kako ima šta da pokaže kad je istorijsko nasleđe u pitanju. Ne koliko, npr. Rim, Firenca ali sam pogled na Duomo ostaviće vas bez daha. Dok izlazite iz metroa pravo na plato ispred Duoma, osetićete se tako zahvalno što imate mogućnost da uživate u ovom jedinstvenom remek delu, izgrađenom u gotskom stilu.

imag5364

Dozvolite sebi pogled sa vrha Duoma. Uživajte u blizini neba i fenomenalnih statua milanske katedrale.

imag5444

Iako je građen preko 6 vekova, možete biti svedoci konstantnog renoviranja. Izgrađen je od cigala, ali je kasnije prekriven belim mermerom. Bazilika Svetog Petra u Rimu je najveća katedrala na prostoru Italije, a Duomo zauzima drugo mesto, a peto na svetu.  3160 statua doprinosi veličanstvenosti ove katedrale. Kažu da je težina svih statua ukupno 325 000 tona. Wow!

imag5473

Statua Madonine, čija je visina 4m, je na vrhu Duoma. Figura je pozlaćena i predstavlja simbol Milana. Ukupna visina Duoma sa statuom je 108m. Po tradiciji, nijedna zgrada ne sme biti viša od Duoma. Prva zgrada koja je premašila ovu visinu je Pireli zgrada, pa je na ovoj zgradi postavljena kopija statue Madonine zbog poštovanja tradicije.

imag5534

Poseta Duomu, katedrali u kojoj je Napoleon krunisan za kralja, se naplaćuje i cena karte je 2 EUR. Ukoliko želite da se popnete na terasu: pešaka (250 stepenika, da znate u šta se upuštate) – 9 EUR, liftom – 13 EUR. Poseta muzeju u Duomu je 6 EUR. Duomo i sve sadržaje možete posetiti od 9h do 19h. Poslednja karta može biti kupljena sat vremena pre zatvaranja, a izbaciće vas iz katedrale pola sata pre zatvaranja. Ukoliko ste stariji od 65, mlađi od 26 ili putuje porodično, možete dobiti jeftinije karte. Raspitajte se o ovim opcijama na šalterima. Cene su skoro duplo snižene.

Postoje i opcije u vidu kumulativnih karata:

  • Duomo pass A koji podrazumeva obilazak Duomo katedrale, terase liftom, muzeja Duomo i crkve San Gotardo i validna je 72 sata od posete prvoj znamenitosti. Košta 16 EUR (regularna cena).
  • Duomo pass B podrazumeva obilazak Duomo katedrale, terase pešaka, muzeja Duomo i crkve San Gotardo i validna je 72 sata od posete prvoj znamenitosti. Košta 12 EUR (regularna cena).

imag5378

Pinacoteca di Brera u prelepom milanskom kvartu – Brera. Kolekciju dela možete pogledati i online na sledećem linku – http://pinacotecabrera.org/en/collezioni/filter-collection/. Najpoznatija dela iz kolekcije možete videti na sledećem linku – http://pinacotecabrera.org/en/collezioni/brera-s-masterpieces/. Kroz Breru se svakako morate prošetati. Vrhunski je doživljaj.

Galerija Vitorio Emanuele II – nesvakidašnje remek delo pretvoreno u tržni centar sa najskupljim brendovima.

imag5376

Kao da hodate kroz najlepši muzej sa fantastičim mozaicima i staklenim svodovima.

imag5398

Na plafonu galerije su prikazani svi kontinenti. Ipak, najzanimljivi detalj galerije turistima je bik urađen u mozaiku oko kog je uvek gužva. Postoji verovanje da ako stanete petom na testise bika i okrenete se tri puta, imaćete sreće ili ćete se opet vratiti u Milano.

imag5381

Milanska skala (Teatro alla Scala ili samo Scala) – čuvena operska kuća. Zgrada spolja i ne odaje utisak jedne tako čuvene istitucije, ali unutrašnjost itekako opravdava sva očekivanja. Cene karata za opere se kreću od 31.20 EUR do 276 EUR.  Imajte na umu da poseta Scala-i podrazumeva poseban dress-code. Postoje vođene ture, ali za takvu uslugu morate poslati mail na: garino@fondazionelascala.it. Postoji i Scala muzej čija cena obilaska iznosi 7 EUR.

Castello Sforzesco, Parco Sempione , Arco della Pace – zapravo, skoro sve turističke atrakcije su u centru Milana. Jedna takva je i park Sempione, koji je na jednom kraju oivičen zamkom Sforzesco, a sa druge strane Kapijom Mira (Arco della Pace).

dsc_0114

Ulaz u zamak je besplatan, al se poseta muzejima (ima ih čak 6 u okviru zamka) naplaćuje i iznosi 5 EUR.

dsc_0131

Filarete kula, danas glavni ulaz u zamak, je korišćena kao magacin za municiju u vreme francuske okupacije. Za dekoraciju zamka bili su zaduženi Bramante (radio freske u Sala del Tesoro) i Leonardo da Vinči (radio plafon u Sala delle Asse).

dsc_0147

Arco della Pace jedna od (prema mojim istraživanjima) 99 trijumfalnih kapija na svetu, što rimskih, što post-rimskih. Ako neko ima drugačiji podatak, javite mi da se ne blamiram javno 🙂 Kočija na vrhu kapija je prvobitno bila okrenuta ka Francuskoj, ali se posle austrijskog osvajanja okrenula ka centru grada. Napoleon III i Vittorio Emanuel II  su pobedonosno ušli u grad kroz Kapiju Mira.

dsc_0108

Toranj Branca je još jedna atrakcija parka. Sagrađen je za rekordnih 68 dana. Visina tornja nije smela da premaši visinu Duoma, po Musolinijevom naređenju.

U crkvi Santa Maria delle Grazie nalazi se čuvena “Tajna večera”.

Šta, pored navedenog, treba probati, znati:

  • Eataly – hram italijanske hrane. Ako niste bili tamo, niste bili u Milanu – tačka.
  • vino uz ručak ili večeru. Italijani vole da svoje obroke provedu bez žurbe i uz čašu vina. Za doručak jedu kroasane i ispijaju kafu, ali se zato prepuštaju uživanju uz ostale svoje obroke. Ako se nađete u Chinatown-u, nikao ne propustite jedan od retkih italijanskih restorana u tom delu grada – Al Vecchio PorcoVrhunska svinjetina. Enterijer restorana je prilično zanimljiv. Delić možete videti na slici.

imag5335

  • Baci čokoladice – najbolje čokoladice na svetu. Usput su smislili da vam nabace osmeh na lice porukicom koja se nalazi u foliji, na čak četiri jezika.
  • Gelato – jer…najbolji sladoled na svetu. Bilo da je napolju -25 stepeni, bilo +47 stepeni, sladoled se u Italiji mora jesti. Sve preporuke za sladoled u Van Bol & Feste u blizini dvorca Sforzesco.

imag5430

  • posle nezaobilaznog espressa, naručite ammazzacaffe (u prevodu, ubica kafe), mala čaša likera koji italijani piju posle kafe kako bi ublažili ukus iste.
  • Posetite ulicu Brera – kokteli uz koje možete da dobijete klopu za male pare.
  • Ukoliko na računu u restoranu, kafiću vidite stavku “coperto” nemojte se iznenaditi. , Pokriva napojnicu i hleb, koji nekad ni ne donesu. Može se kretati od 10 do 20%, u zavisnosti od ekskluzivnosti restorana u kom sedite.
  • Porta Nuova – vrlo zanimljiv, moderan kraj sa modernim, futurističkim zgradama. Meni su se naročito dopale dve potpuno iste zgrade sa mnogobrojnim terasama, a na svakoj terasi se nalazi drvo.
  • Bottega dell’Arte del Vino – na prvi pogled neugledna vinarija koju ćete možda jedva primetiti u blizini centralne stanice. Ali tako dobar asortiman nudi. Srećno!

  • Navigli oblast sa kanalima – da, i Milano ima kanale, čija je prvobitna namena bila prenos mermera za Duomo. Postoji Veliki kanal – Naviglio Grande i Pavese kanal. Obavezno posetiti!

Na put sam krenula sa matorcima (sad bi njihov odgovor bio – matora ti baba) i nisam očekivala da će ispratiti moj tempo, niti da ćemo uspeti sve da obiđemo, ali…naklon do poda za moje matorce. Mama obara rekorde u dužini posete radnjama.

Nadam se da sam uspela da vam dočaram lepote Milana i da ćete imati dosta materijala kada budete planirali obilazak.

All photos by: Danica

Camera used: HTC 10, Nikon D3000

 

 

3 replies »

  1. Nisam u toku nekoliko nedelja i sada konačno imam vremena da pročitam sve priče sa dragih mi blogova. Hvala ti Dano, za Milano! Ja planiram posetu Djenovi i Komu. Nego, da li sr plaća ulaz za crkvu sa Tajnom večerom? Bok! 🙂

    Like

Leave a Reply